Dokter Frank Campaert

Photodynamische therapie 


Indicatie:

Herstel van zonbeschadigde oudere huid bv decolleté, hoofdhuid, gelaat, handen. Zorgt voor egalere teint.

 

Hoe werkt het:

Bij Photodynamische therapie wordt er een fotosensibele crème aangebracht, welke na een inwerkingstijd  geactiveerd wordt door de zone te belichten met een intens rood licht. Zonbeschadigde cellen worden zo opgeruimd om de huid terug een frissere vitale look te geven.

 

Behandeling & Hersteltijd:

De belichting zelf helaas is vaak pijnlijk, door de huid sterk af te koelen wordt dit verminderd.  Branderig gevoel de eerste 2 dagen is normaal en wordt  behandeld met Flamigel en koelcompressen. Herstelperiode is ongeveer  10- tal dagen waarbij geleidelijk de roodheid, schilfering / korstvorming hersteld.

 

Effect & protocol :

1 behandeling is voldoende om vermindering van tekenen van zonverouderde huid sterk te verbeteren.  De behandeling wordt in 2 fasen gedaan op dezelfde dag: eerst wordt de lichtgevoelige crème aangebracht onder een lichtafwerend verband. Na 3 uur wordt het verband verwijderd en wordt de zone belicht gedurende een 8-tal minuten met een intens rood licht.  

 

Laser assisted – PDT is een unieke combinatie therapie waarbij eerst de zone met een gefractioneerde CO2 laser worden voorbereid om het resultaat van de photodynamische therapie te optimaliseren.  

Zon( UV-) blootstelling vooral na behandeling dient gerespecteerd te worden.

 

Noot : PDT  of photodynamische therapie is ook een RIZIV terugbetaalde  medische behandeling die gebruikt wordt om zongeïnduceerde pre-cancereuze huidletsels ( actinische keratosen) en bepaalde vormen van huidkanker ( “ Baso’s “ en Bowen letsels) te behandelen.